OSNOVAO
MAHARISHI
MAHESH YOGI

Bolje zdravlje

Transcendentalna meditacija i zdravlje

Mnogi liječnici i zdravstveni radnici prakticiraju transcendentalnu meditaciju i preporučuju je svojim pacijentima. Mogu se pročitati pitanja pacijenata i odgovori liječnika, vezani uz brojne zdravstvene poteškoće. Nasumična kontrolna ispitivanja koja izravno uspoređuju transcendentalnu meditaciju s drugim metodama pokazala su da je TM učinkovitija u osiguravanju dugotrajne opuštenosti i smanjenju hormona stresa u svakodnevnom životu, te u stvaranju dugog, zdravog života.

Oprah Winfrey

“Naučila sam TM prije 25 godina i bez sumnje, to je najbolja stvar koju sam ikad učinila. Ne znam kako bih uspjela raditi puno radno vrijeme kao liječnica opće prakse bez ove tehnike koja smanjuje stres i puni moje baterije. Vidjela sam doslovce tisuće ljudi koji imaju dobrobiti od TM i bez oklijevanja je preporučujem.”

Što je najbolja stvar koju mogu učiniti za svoje zdravlje?

Najnoviji trendovi u području zdravlja stalno nam nude nova rješenja za zdravlje. No, postoji vrlo jednostavan ključ za sveopće dobro osjećanje; omogućiti unutarnjoj inteligenciji tijela da učini ono što može – da ponovno uspostavi ravnotežu i normalno, dobro zdravlje. Odmor omogućuje prirodnom mehanizmu iscjeljenja tijela da u potpunosti funkcionira. Kada mu ne omogućimo dovoljno dubok odmor, tijelo je sklono tome da slabo funkcionira i pojavljuju se problemi povezani sa stresom. Procjenjuje se kako je 80 posto svih posjeta liječniku zbog problema povezanih sa stresom. Transcendentalna meditacija omogućuje stanje dubokog odmora koji prirodno oslobađa čak i duboko ukorjenjeni stres i umor, te tako pomaže pomlađivanju tijela i poboljšava funkcioniranje mozga.

Više od opuštanja – od boljeg zdravlja do osobnog rasta

Transcendentalna meditacija je opuštajuća, ali i mnogo više od toga. Ona je jedinstvena kombinacija dubokog opuštanja zajedno s proširenom svjesnošću. Ovo stanje „odmorne budnosti” čini transcendentalnu meditaciju drugačijom od drugih tehnika opuštanja i aktivnosti koje oslobađaju od napetosti kao što su vježbanje ili glazba. Osobe koje prakticiraju TM kažu da se nakon meditacije osjećaju smireno, bistro i energično, onako kako se osjećate kada imate odličan dan. TM može pomoći pri stvaranju takvog iskustva tijekom dana, svakog dana. Transcendentalna meditacija može biti korisna kod širokog spektra zdravstvenih problema povezanih sa stresom, kao što su migrena, čir, visoki krvni pritisak, angina, astma, anksioznos, nesanica i prekomjerna uporaba alkohola, cigareta i nepropisanih lijekova. Uz svakodnevno prakticiranje transcendentalne meditacije razvija se dobro zdravlje u tijelu, umu i emocijama, koje vodi ka većem uživanju, sreći i uspjehu.

Naučite meditirati

Transcendentalna meditacija je jednostavna, laka i ne naporna tehnika meditiranja koja se prakticira 15 do 20 minuta, dva puta dnevno, udobno sjedeći, zatvorenih očiju.

Naučite Transcendentalnu meditaciju

Zanimljivosti

Jadranko Miklec

Na rubu znanosti – Transcendentalna meditacija

Mladen Antišin dr. med.

HALO DOKTORE – gost Mladen Antišin, dr. med.

David Linch

18 MILLION AMERICANS MEDITATE

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey o njenom iskustvu s Transcendentalnom meditacijom

Meditacija u školi

Američki ratni veteran, Sean Villa, o Transcendentalnoj meditaciji