Akcija!

Bhagavad-Gita – meki uvez

200.00 kn 155.00 kn

Stih 48.
YOGASTHAḤ KURU KARMĀṆI
SAṄGAṂ TYAKTVĀ DHANAṂJAYA
SIDDHYASIDDHYOḤ SAMO BHŪTVĀ
SAMATVAṂ YOGA UCYATE

Učvršćen u yogi, napustivši prijanjanje,
o dobitniče bogatstva, djeluj uravnotežen
u uspjehu i neuspjehu, jer se uravnotežnost
duha naziva yoga.

Kategorija:

Opis

ŠTO JE BHAGAVAD GITA ?

Bhagavad gita je dio velikog indijskog epa i največeg svjetskog epa Mahabharate (100.000 stihova). Sama Bhagavad gita ima 700 stihova i iznesena je kroz dijalog dvojice glavnih junaka – Arđune, najboljeg strijelca svog vremena i Gospoda Krišne, utjelovljenja apsoluta i vozača bojnih kola Arđune.

Citat iz knjige: “Maharishi o Bhagavad giti”

” BHAGAVAD-GITA je Svjetlost života. To je spis koji nadživljuje vrijeme i može ga se se držati neophodnim za život čovjeka svake epohe. To je enciklopedija života, a ovaj komentar daje njeno tumačenje. Uvijek će postojati smetenost i kaos u relativnim područjima života, a čovjekov će duh uvijek padati u greške i zablude. Bhagavad-gita je potpuni vodič za praktičan život. Ona će uvijek biti tu da spasi čovjeka u svakoj situaciji. Ona je poput sidra za lađu života koja plovi uzburkanim valovima vremena. Ona donosi ispunjenje životu pojedinca. Kada je društvo prihvati, rezultat će biti društveno blagostanje i sigurnost, a kada je svijet čuje, svjetski mir će trajno vladati.”

…” Veda Vyasa, mudrac prosvijetljenog uvida i najveći između povjesničara svog vremena, bilježi rast nepravde u obiteljima onih koji su vladali ljudima prije otprilike 5.000 godina. Tada je došao Gospod Kršna da čovjeka podsjeti na prave vrijednosti života i življenja. On je obnovio izravni dodir s transcendentalnim bitkom koji jedini može omogućiti ispunjenje svakom vidu života. On je iznio na svijetlo apsolutni bitak kao temeljnu stvarnost života i ustanovio ga kao temelj sveg mišljenja, koje je opet, sa svoje strane temelj za svo djelovanje. Ta filozofija bitka, mišljenja i djelovanja prava je filozofija objedinjenog života. Ona ne samo da pomaže djelatniku da uspije u svojim poduhvatima, nego ga istodobno oslobađa od ropstva djelovanju, donoseći ispunjenje na svakoj razini. Takvo je učenje o vječnoj istini koje je Kršna predao Arđuni u Bhagavad giti “…

ČIME SE MAHARISHIJEVI KOMENTARI PRVIH 6 POGLAVLJA RAZLIKUJU OD OSTALIH DOSADAŠNJIH KOMENTARA BHAGAVAD GITE ?

…” Bhagavad-gita prikazuje znanost o životu i umjetnost življenja. Ona poučava kako biti, kako misliti i kako djelovati. Njena tehnika veličanja svakog vida života pomoću kontakta s unutarnjim bitkom je poput zalijevanja korijena čime čitavo drvo zazeleni. Ona nadmašuje svaku praktičnu mudrost života koju je ikada prigrlilo ljudsko društvo.

Bhagavad-gita ima veći broj komentara od bilo kojeg drugog poznatog djela. Razlog za dodavanje još jednog je u tome što se čini da nema nijednog komentara koji bi zaista osvijetlio srž cijelog učenja.

Mudri komentatori, u svom pokušaju da ispune potrebe svog vremena, razotkrili su istinu učenja onakvom kakvu su shvatili. Čineći to, oni su si osigurali mjesto u povijesti ljudske misli. Oni se ističu kao lučonoše u dugom rasponu vremena. Oni su dokučili velike dubine oceana mudrosti. Ipak, uza sve njihove slavne zasluge, nisu iznijeli glavnu srž Bhagavad-gite. Nesreća je da se promašila sama bit te drevne mudrosti. Bhagavad-giti treba komentar koji će jednostavnim riječima iznova objaviti bitno učenje i tehniku koju je Gospod Kršna dao Arđuni na bojnom polju.

Postoje komentari koji uznose mudrost STAZE ZNANJA, PREDANJA I DJELOVANJA u Bhagavad-giti, ali nema nijednog koji bi pokazao ljudima kako ona pruža glavni ključ koji će ISTODOBNO otvoriti vrata svih različitih putova ljudske evolucije. Nijedan komentar još nije pokazao da jednostavnom tehnikom objavljenom u Bhagavad-giti svaki čovjek, ne napuštajući svoj način života, može uživati blagoslov svih tih putova.

Ovaj komentar je napisan da bi prikazao taj ključ čovječanstvu i sačuvao ga za pokoljenja koja dolaze…
Cilj Bhagavad-gite je objasniti u teoriji i praksi sve što je potrebno da bi se svijest čovjeka uzdigla do najviše moguće razine. Čudo njenog jezika i stiha je da svaki izraz donosi učenje podesno za svaku razinu ljudske evolucije.

U osnovi postoje 4 razine svijesti i na svakoj se od njih narav prakse mijenja: budno stanje, transcendentalna svijest, kozmička svijest i božanska svijest. Svako učenje Bhagavad-gite ima svoju primjenu na svakom od tih načina za teoretsko i praktično objašnjenje uzlaznog toka besjede na svakom od ove 4 različite razine. Očito je da se Bhagavad-gita kao cjelina treba tumačiti na 4 različita načina…

Kako se Bhagavad-gita još nije tumačila na taj način, prava poruka spisa je ostala skrivena. Veoma je važno da se ta 4 komentara napišu, ne samo da se djelu kao takvom oda priznanje već da se tražitelju prikaže izravna staza i iznese duboka mudrost ove praktične filozofije.

Temeljito znanje o bilo kojem predmetu zahtijeva da se njegova valjanost potvrdi kriterijima koji pružaju 6 sustava indijske filozofije: nyaya, vaišešika, samkhya, yoga, karma-mimansa i vedanta.

Da bi bio potpun, svaki vid teorije i prakse trebao bi se moći provjeriti na svakom stupnju razvoja svih 6 sustava istodobno. Iz toga slijedi da je potrebno 6 interpretacija svakog od gore spomenuta 4 komentara da bi se osvijetlio potpuni značaj Bhagavad-gite.

Sadašnji komentar treba držati za opću osnovu za ta 24 komentara…

Opći koncept ovog komentara je dodatak jedinstvenom uvidu i dubokoj mudrosti velikog Šankare, kako ju je izložio u Giti Bhađyi. Mudrost je dar Guru Deva. Sva slava Njemu ! Ona predstavlja Svjetlost života i pokreće struju života kako bi našla ispunjenje u oceanu vječnog bitka, u predanju prema Bogu i u blaženstvu Božanske svijesti. Neka svaki čovjek koristi praktičnu mudrost koju pruža 45-i stih 2. poglavlja i time ovjenča slavom sve vidove života i stekne vječnu slobodu u božanskoj svijesti.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Bhagavad-Gita – meki uvez”